O festivalu

Prvi folklorni „susreti“ djece i mladih su održani u Zagrebu 13. studenog 2004. god nakon što je  g. Nikola Tuškan,  glazbeni voditelj KUD-a Preslica,  boraveći u rujnu 2004. sa KUD-om Preslica  na Dječjim Vinkovačkim jesenima uvidio potrebu da se i u Zagrebu organizira jedna takva manifestacija.

 

Upravni odbor Kulturno umjetničkog društva  Preslica je prihvatio  prijedlog svog glazbenog voditelja  i u roku dva mjeseca organizirani su bili  prvi Međunarodni folklorni susreti djece i mladih u Zagrebu, u dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb.

 

Od tada je KUD Preslica domaćin folklornim skupinama  djece i mladih koje u lipnju dolaze u Zagreb, a voditelj cjelokupnog projekta je g. Nikola Tuškan. Festival se od samog početka održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, a od 2006. God. pod  visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

 

U velikom broju kulturno umjetničkih društava koja djeluju u Zagrebu i Hrvatskoj postoje folklorne sekcije djece i mladih koji marljivo uče tradicijske običaje svoga zavičaja i cijele Hrvatske te ih na Festivalu imaju prilike prezentirati. Susreti ubrzo prerastaju u međunarodni festival poprimajući sve segmente koji su potrebni kod organizacije folklornog festivala.

 

Sam Festival ima kulturni, obrazovni, humanitarni i turistički karakter. Kulturni i obrazovni dio realizira se tijekom dva dana na različitim lokacijama grada Zagreba. Posebno atraktivan je uvijek  mimohod svih sudionika Festivala središtem Zagreba koji brojem sudionika, bogatstvom nošnji, pjesmom i svirkom poziva građane Zagreba i goste na završni koncert Festivala koji se održava u KD „Vatroslav Lisinski“.

 

            Jedan dan Festivala posvećen je humanitarnom dijelu i nosi naziv „Podijelimo radost…“ gdje se u suradnji sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom održava prigodni program u ustanovama za osobe s posebnim potrebama, domovima umirovljenika, dječjim bolnicama… Takvom aktivnošću Festival provodi socijalnu prevenciju neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti, a ujedno postaje i činitelj humanizacije mladih osoba.

 

         Gosti iz europskih zemalja uz mnogobrojne nastupe tijekom jednog dana imaju priliku upoznati kulturne i turističke znamenitosti grada Zagreba. Taj dio se realizira u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba.

 

Dosad je kontinuirano održano jedanaest festivala sa ukupno 6100 izvođača iz svih regija Hrvatske i gostiju iz Europe i svijeta. Sudjelovale su 131 hrvatska folklorna skupina djece i mladih, 42 strane folklorne skupine. Dolazile su nam grupe iz čak 18 zemalja svijeta. Festival je postao tradicionalno okupljanje mladih folkloraša, jer  na svakom Festivalu gostuje preko 700 izvođača. Ciljana skupina korisnika su djeca i mladi od 12 do 16 godina koji su članovi folklornih skupina.